Početna / Ustanove za izvršenje krivičnih sankcija / Okružni zatvori / Okružni zatvor u Zrenjaninu
Početna Mapa sajta Pošaljite stranu elektronskom poštom Odštampajte stranu

Okružni zatvor u Zrenjaninu

FOTOGALERIJA
Kontakt:
Gundulićeva 1a 23000 Zrenjanin Tel: 023 580 790
Brojno stanje lica lisenih slobode: 130


Zatvor je lociran u gradskoj četvrti zvanoj "Mala Amerika," u strogom centru grada, a u sklopu zgrade suda, na desnoj obali nekadašnje reke Begej, u neposrednoj blizini Reformatorske crkve i "Malog mosta."
Projekat zgrade suda su izgradili peštanski arhitekti Šandor Ajner i Rimer Markuš. Radove je izvela grupa graditelja na čelu sa Hofmanom Karoljem, preduzimačem iz Budimpešte. Zgrada je gradena od 1906 - 1908. godine i od tada su na jednom mestu smešteni Okružni i Sreski (Opštinski) sud i zatvor.
Kapacitet je projektovan za smeštaj 210 lica lišenih slobode. Prosečno brojno stanje je 90 osuđenih, 30 pritvorenih i 15 kažnjenih u prekršajnom postupku.
Zgrada je dvospratna sa planom u obliku ćirilicnog slova "II" i dvorištem u sredini. Arhitektonske linije su naglašene ugaonim kulama sa po tri trouglasta zabata i visokim šiljastim krovom. Čeona fasada je isturena izuzimajući krovnu konstrukciju središnjeg kubusa, koji ima krov u obliku četvorougaone zarubljene piramide. "Ukras čine i dugi nizovi zasvođenih prozorskih otvora koji u mnogome krote monumentalne razmere palate, dajući joj smirenost i dostojanstvo." (Citat iz monografije "Veliki Bečkerek, Petrovgrad i Zrenjanin," Zrenjanin 1995. godine, izdavač Gradska Narodna biblioteka Žarko Zrenjanin iz Zrenjanina).
U arhitektonskom smislu ogleda se uticaj pensilvanijskog sistema, jer su projektovane spoljašnje prostorije duž spoljnih zidova Zatvora i galerije na dva nivoa preko koje im se pristupa, ali preovlađuju prostorije za kolektivni smeštaj, što čini mešovitu koncepciju izgradnje zatvora.
Na ekonomiji ustanove obavlja se proizvodna delatnost i to: živinarstvo, stočarstvo, ribarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo. U zgradi okružnog Zatvora povremeno se angažuje osuđenička radna snaga na pletenju žice itd.