Početna / Ustanove za izvršenje krivičnih sankcija / Okružni zatvori / Okružni zatvor u Zaječaru
Početna Mapa sajta Pošaljite stranu elektronskom poštom Odštampajte stranu

Okružni zatvor u Zaječaru

FOTOGALERIJA
Kontakt:
Izvorski put bb. 19000 Zaječar Tel: 019 421 216
Brojno stanje lica lisenih slobode: 184


Zatvor se nalazi na lokaciji udaljenoj četiri kilometara severoistočno od grada Zaječara. Na sadašnju lokaciju preseljen je 1980. godine, sa lokacije u centru grada, odnosno neposredne blizine Opštinskog suda.
Ustanova je kategorisana kao poluotvoreni tip zatvora.
Zatvor u Zaječaru postoji još od oslobođenja Timočkog kraja od Turaka, a njegovi osnivači, organizacija, nadležnost i lokacije su se menjali, tako da o zatvoru iz tih vremena nema pouzdanih podataka.
Ukupna površina objekta za smeštaj osuđenih, pritvorenih i lica kažnjenih u prekršajnom postupku je 2.360m2. Kapacitet ovog savremenog objekta projektovan je za smeštaj 323 lica lišenih slobode, odnosno za smeštaj 197 lica u otvoreno odeljenje i 126 lica u zatvoreno odeljenje. Prosečno brojno stanje je 70 osuđenih, 25 pritvorenih i 7 kažnjenih u prekršajnom postupku.
Objekat za smeštaj pritvorenih lica zatvorenog tipa izgraden je 1979. godine, a odeljenje za smeštaj osuđenih i lica kažnjenih u prekršajnom postupku otvorenog tipa izgrađeno je 1980. godine.
Zatvor obavlja sledeće privredne i uslužne delatnosti: gajenje žita i drugih zasada, povrća i voća, uzgoj goveda, ovaca, svinja i živine, proizvodnju mleka i mlečnih proizvoda, proizvodnju gotove hrane za uzgoj životinja, grubu obradu drveta, održavanje i opravku motornih vozila. Za obavljanje ovih delatnosti Zatvor raspolaže sa 32,64ha obradivog poljoprivrednog zemljišta, sa 6,25ha pašnjaka, poljoprivrednom mehanizacijom i objektima u ukupnoj površini od 2000m2.