Početna / Ustanove za izvršenje krivičnih sankcija / Okružni zatvori / Okružni zatvor u Užicu
Početna Mapa sajta Pošaljite stranu elektronskom poštom Odštampajte stranu

Okružni zatvor u Užicu

FOTOGALERIJA
Kontakt:
Nade Matić br. 2 31000 Užice Tel: 031 512 515
Brojno stanje lica lisenih slobode: 79


Okružen je zgradama opštine, policije, zgradom suda i par stambenih zgrada.

Zatvor je poluotvorenog tipa i u njemu se izdržava kazna zatvora do tri meseca, i kazna zatvora izrečena u prekršajnom postupku. Pored toga u Zatvoru se, u zatvorenom odeLjenju, izvršava mera pritvora.

Prema dostupnim podacima, zgrada Zatvora je namenski građena u vremenu od 1922. do 1927. godine. U javne knjige prvi put je uvedena 1934. godine. Upravni deo zgrade dozidan je osamdesetih godina prošlog veka u međuprostoru sa opštinom, a doziđivanjem potkrovLja 2004. godine, konačno dovršen. Ovu konačnost definitivno je odredio prostor koji je maksimalno iskorišćen. Zgrada u kojoj su smeštajni kapaciteti za lica lišena slobode, građena je u navedenom periodu u klasičnom arhitektonskom stilu. Sastoji se od prizemLja i dva sprata i u obliku je ćiriličnog slova "P," sa unutra, u međuprostoru, urađenom kružnom stazom za šetnju lica lišenih slobode. Pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz KraLjeva.

Projektovan je kapacitet Zatvora za smeštaj 100 lica lišenih slobode. Prosečno brojno stanje je 27 osuđenih, 25 pritvorenih i 17 kažnjenih u prekršajnom postupku.