Početna / Ustanove za izvršenje krivičnih sankcija / Okružni zatvori / Okružni zatvor u Prokuplju
Početna Mapa sajta Pošaljite stranu elektronskom poštom Odštampajte stranu

Okružni zatvor u Prokuplju

FOTOGALERIJA
Kontakt:
Nikodije Stojanovića Tatko br.6 18404 Prokuplje Tel: 027 324 427
Brojno stanje lica lisenih slobode: 69


Okružni zatvor se nalazi u ul. Nikodije Stojanovića Tatko br.6, a prilazi mu se kroz unutrašnje zajedničko dvorište SO Prokuplje i SUP-a Prokuplje. Na četiri kilometra od grada, desno od puta Prokuplje-Priština prostire se ekonomija Zatvora na površini od 84 hektara.

Zatvor je ustanova poluotvorenog tipa koja u svom sastavu ima zatvoreno odeljenje, otvoreno odeljenje i odeljenje za izvršenje mere pritvora. Rasporednim aktom Ministarstva pravde u njemu kaznu zatvora izdržavaju lica koja su pravosnažnom presudom osuđena na kaznu zatvora do 3 meseca. Rešenjem Vlade Republike Srbije društveno preduzeće "Rasadnik" iz Donje Trnave je pripojeno Okružnom zatvoru 04.08.1999. god. i od tada posluje kao zatvorska ekonomija.

Izgradnja Zatvora na sadašnjoj lokaciji započeta je završetkom Prvog svetskog rata, a završena je oko 1927. god. Kasnijim građevinskim zahvatima izvršena je rekonstrukcija Zatvora tako da četvorougaono podignuti objekti zatvaraju zatvorski krug manje površine, a prostorije za smeštaj osuđenih i pritvorenih lica su adaptirane. Umesto kibli urađeni su mokri čvorovi, postavljen je parket i uvedeno je pamo grejanje. Duž spoljašnjeg zida sa unutrašnje strane izgrađeni su montažni objekti koji služe kao pomoćne prostorije (magacini, vešernica i nadstrešnice). Dogradnja Zatvora, odnosno njegove upravne zgrade izvršena je u vremenu od 1978. do 1980. godine, a izgradnja kućice-karaule krajem 2000. godine.

Zatvor se početkom Dvadesetog veka nalazio u zgradi "Načelstva," a posle završetka Drugog svetskog rata je bio u sastavu MUP-a i Opštinskog suda u Prokuplju. Od 1977. god. funkcioniše kao samostalna ustanova-Okružni zatvor u Prokuplju, a od 1998. godine kao Okružni zatvor u Prokuplju pri Ministarstvu pravde Republike Srbije.

U pogledu kapaciteta optimalno u odeljenju za izvršenje mere pritvora je moguće smestiti 60 lica, a u odeljenju za izdržavanje kazne 50 osuđenih i lica kažnjenih u prekršajnom postupku. Prosečno brojno stanje osuđenih lica je 55, pritvorenih 10 i 5 kažnjenih lica u prekršajnom postupku.

Na ekonomiji se proizvode uglavnom sve povrtarske kulture za potrebe zatvorske kuhinje. Za tržište se proizvode sadnice svih vrsta voća, a dominiraju sadnice jabuka. Takođe je u funkciji i plantaža višanja na površini od 10 hektara sa koje se bere po nekoliko vagona svežih višanja.