Početna / Ustanove za izvršenje krivičnih sankcija / Okružni zatvori / Okružni zatvor u Pančevu
Početna Mapa sajta Pošaljite stranu elektronskom poštom Odštampajte stranu

Okružni zatvor u Pančevu

FOTOGALERIJA
Kontakt:
Njegoševa br. 6 26000 Pančevo Tel: 013 344 494
Brojno stanje lica lisenih slobode: 193


Zatvor se nalazi u strogom centru grada u neposrednoj blizini zgrade organa pravosuđa. U sastavu ustanove nalazi se privredna jedinica "Nadel" u ul. Bavaništanski put bb (7 kilometara od sedišta), kao i odeljenje u Vršcu u ul.Vaska Pope bb, 65 kilometara od sedišta Zatvora.

Ustanova je poluotvorenog tipa za izdržavanje kazne zatvora do jedne godine za primarno osuđena lica, povratnike do tri meseca, lica kažnjena u prekršajnom postupku i izvršenje mere pritvora.

Zgrada Zatvora u kojoj se nalazi i sedište uprave sagrađena je u prvoj četvrtini Devetnaestog veka za vreme vladavine Marije Terezije (1800-1825. godine) kao "kraljevski sudski zatvor." Ovaj podatak je citiran iz knjige "O zdravstvenim prilikama u Pančevu" autora dr Ljubomira Nenadovića iz 1891. godine.
U podrumima zgrade Zatvora sačuvano je nekoliko prostorija koje su ukopane ispod nivoa suterena, tzv. "slepe sobe" koje su u to vreme služile za izdvajanje osuđenih lica po kazni - samice. "Slepe sobe" su bile bez dnevne i veštačkih izvora svetlosti, dimenzija 1,5x2x1,8 m.

Kapacitet Zatvora projektovan je za smeštaj 40 pritvorenih lica u 7 prostorija za kolektivni smeštaj i jedne prostorije za individualni smeštaj, i 80 osuđenih lica. Zgrada odeljenja Okružnog zatvora u Vršcu sagrađena u drugoj polovini Devetnaestog veka nalazi se u užem centru grada između zgrada Opštinskog suda i Opštinskog organa za prekršaje u Vršcu, odgovara arhitekturi starog Vršca. Kapacitet Odeljenja za izdržavanje kazne u Vršcu je za 60 osuđenih lica i 30 pritvorenih lica u kolektivnom smeštaju, kao i jedne prostorije za individualni smeštaj. Prosečno brojno stanje je 50 osuđenih, 55 pritvorenih i 5 kažnjenih u prekršajnom postupku.

Zgrade Zatvora u Pančevu i Vršcu su zbog svojih istorijskih i kulturnih vrednosti pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije.
Objekat u kome se nalazi sedište Okružnog zatvora u Pančevu izgrađen je u dva nivoa dužine 53 i širine 11 metara. Arhitektura zgrade Zatvora odgovara arhitekturi centra grada starog Pančeva i u oba smera se naslanja na stambene objekte u ulici koja pripada pešačkoj zoni i u kojoj se nalazi preko 30 ugostiteljskih, trgovačkih objekata i advokatskih kancelarija.

Privredna jedinica "Nadel" bavi se sledećim delatnostima: gajenjem žita i drugih useva i zasada, gajenjem voća i povrća, uzgojem svinja i krava, proizvodnjom mleka i jaja. Iz sektora prerađivačke industrije: proizvodnjom ambalaže od drveta, proizvodnjom opeke i crepa i proizvoda za građevinarstvo od pečene gline.