Početna / Ustanove za izvršenje krivičnih sankcija / Okružni zatvori / Okružni zatvor u Novom Pazaru
Početna Mapa sajta Pošaljite stranu elektronskom poštom Odštampajte stranu

Okružni zatvor u Novom Pazaru

FOTOGALERIJA
Kontakt:
Oslobođenja 39a 36300 Novi Pazar Tel: 020 311 507
Brojno stanje lica lisenih slobode: 58


Prema dostupnim istorijskim podacima zatvor u Novom Pazaru postoji od polovine Devetnaestog veka i nalazio se u novopazarskoj tvrdavi. Posle balkanskih ratova Novi Pazar postaje središte Raškog okruga sa formiranim zatvorom kao institucijom sa nadležnošću za teritorije Deževskog, Sjeničkog i Štavičkog sreza.
Kategorisan je kao poluotvorena ustanova namenjena za izdržavanje kazne zatvora do tri meseca i izvršenje mere pritvora. Zgrada paviljona je sagrađena 1930. godine u krugu tadašnje zgrade vojne uprave.

Zgrada u kojoj su smeštene kancelarije upravnog dela zatvora sagrađena je 1952. godine. Zatvor koristi prostorije u prizemnom delu zgrade, na prvom spratu se nalazi niža i srednja muzička škola "Stevan Mokranjac." Na drugom spratu se nalazi Istorijski arhiv Novog Pazara. U potkrovlju zgrade smešten je likovni atelje koji koristi više likovnih umetnika iz Novog Pazara. Sve tri etaže Zatvora su okrenute prema krugu zatvora, odnosno objektu u kojem su smeštena osuđena i pritvorena lica, što predstavlja veliki problem u bezbednosnom smislu. Zgrada paviljona je prizemnog tipa, pravougaonog oblika, u dvorištu opasana ogradnim zidom visine 4m. U objektu nisu fizički odvojene prostorije za smeštaj pritvorenih i osuđenih lica.

Kapacitet Zatvora je projektovan za smeštaj 80 lica lišenih slobode. Prosečno brojno stanje je 25 osuđenih i 26 pritvorenih lica.